Koud hè

Nachtelijke files op de Autobahn, in de sneeuw, met harde wind en bij minus 25 graden. Treinen rijden niet meer. Voor daklozen worden hotels opengesteld. Ik heb mijn Oesjanka tevoorschijn gehaald. Het is plots koud. Extreem koud. Door de opwarming van de aarde.

Notitie van op
Tags:

selfie in winterkleding
Selfie, gemaakt eind van de ochtend bij minus 15 graden op 10 februari 2021 in Schmallenberg-Holthausen

We zijn in de winter wel wat sneeuw en koude gewend, hier in het Süderbergland. Ons dorp ligt in dezelfde klimaatzone als Nederland. Door de hoogte is het hier doorgaans ongeveer 5 graden kouder dan op de lager gelegen vlaktes van Noord-Duitsland en Nederland. Op de toppen van de achter ons dorp oprijzende Rothaarbergen is het nog weer een stuk hoger en iets kouder. Begin december wandelden we daar al door de sneeuw. Deze week daalde de temperatuur 's nachts tot minus 20 graden en wandelden we overdag in meerdere lagen dikke warme winterkleding. Dat is zelfs hier in de bergen extreem koud winterweer.

In Noord-Duitsland en Nederland is nu hetzelfde weer. Dat is nog uitzondelijker. Door de temperatuurstijging van de afgelopen decennia heb ik in Nederland de winters milder zien worden. Ik herinner me vier elfstedentochten. In 1997 heb ik de de laatste live op TV bekeken, sindsdien heeft het niet meer lang genoeg gevroren. Ook al zit de Tocht der Tochten er ook dit jaar niet in, wordt er deze week wel weer op natuurijs geschaatst. Op sociale media hoor ik ineens 'Koud hè', de eerste Nederlandse rapsong en zie ik het interview met de beroemde schaatser Toon Dobbe voorbij komen. Je zou bijna gaan denken dat het wel meevalt met de opwarming van de aarde.

Echter, deze plotselinge temperatuurval is paradoxaal juist een gevolg van de opwarming van de aarde. Voor eind volgende week is een 30 graden hogere temperatuur voorspelt. Deze voor onze klimaatzone kortdurende extreme koude is een gevolg van langdurig abnormaal warm weer en smeltend ijs bij de Noordpool. Ben je de Duitse taal machtig en wil je meer weten over de wetenschappelijke verklaring, bekijk dan eens deze video op zdfheute of lees deze column in Der Spiegel. tl;dr: Door de opwarming van de Noordpool wordt de poolwervel zwakker en stulpt daaronder de straalstroom verder uit. Door zo'n uitstulping heeft koude lucht, die normaal dichter bij de Noordpool bleef, ons bereikt.