Leven met de pandemie

Ruim een jaar na het begin van de COVID-19-pandemie zijn we gevaccineerd. Na maanden van min of meer gedwongen verblijf thuis kunnen we weer reizen. We blijven op dagreisafstand van huis, omdat ook hier in Duitsland een vierde golf van stijgende infecties gaande is, waardoor mogelijk wederom een toerismestop afgekondigd zou kunnen worden. Het leven met de pandemie is nog niet voorbij.

Notitie van op
Tags:

AHA+A+L-regels

Na de tijdelijke versoepeling van de beperkingen en opheffing van de toerismestop konden we tijdens de zomer van 2020 nog twee korte fietsreizen maken. Rond pinksteren 2020 fietsten we door Limburg en Nordeifel. Onze fietsreis begin juli door Nederland en België en Duitsland bleek aanleiding voor een interview in een Sauerlands magazine. Met AHA+A+L en gezamenlijke activiteiten zoveel mogelijk buitenshuis konden we die zomer in onze dorpsomgeving contact hebben met ons bezoekende vrienden en familie.

In de herfst van 2020 kwam de tweede golf en in de winter de derde golf van de SARS-CoV-2-pandemie. Ons sociale leven beperkte zich hier tot korte gesprekken, met afstand, op straat. We werden nog voorzichtiger, nadat de pandemie ook in onze directe leefwereld doordrong met besmettingen van familie en bekenden.

Reizen zonder dringende noodzaak werd vanwege de pandemie afgeraden, dus verbleven we ruim een jaar thuis. De natuur biedt hier zoveel ruimte, frisse lucht en rust, dat we veilig naar buiten konden. We deden dat dagelijks — minstens een uur buiten bewegen, te voet of op de fiets.

Ik genoot bewuster van dingen die we nog wel hebben en kunnen blijven doen. Voor de pandemie nam ik bijvoorbeeld stroom, water, voldoende gezond voedsel of de pakketbezorger als iets dat er vanzelfsprekend gewoon is. Nu ben ik elke dag opnieuw tevreden dat het allemaal nog beschikbaar is. Nu ik veel meer thuis ben, heb ik oude hobbies opnieuw ondekt. Ik ben weer gaan schaken, ben vaker naar live gestreamde wielerwedstrijden gaan kijken en ben met deze website en apps gaan knutselen. Ik kan in ons bergdorp gebruik maken van een redelijk vlotte verbinding met internet. Daarmee heb ik toegang tot mijn boeken, muziek, podcasts, winkels, streaming video en alle gewenste informatie. Onbeperkt. Ik kan chatten en videopraten met vrienden en familie. Dankbaar maakte ik gebruik van al die mogelijkheden die we nog hebben.

Deze zomer is de incidentie weer lager en hebben we sinds juli 2021, na twee vaccinaties, een EU Digitaal Coronacertificaat, waarmee we zonder testen en quarantaine kunnen reizen. Toos was nog herstellend van een pittige operatie aan haar hand, waardoor zij maandenlang niet kon fietsen. Nu zij weer voldoende is gerevalideerd, gaan we binnenkort op fietsreis, richting Münsterland. Het RKI, het Duitse RIVM, voorspelt voor de komende weken snel stijgende infectieaantallen, dus willen we niet te ver van huis reizen. Waarschijnlijk zullen wij, wanneer weer scherpere beperkingen worden besloten, met ons vaccinatiebewijs nog slaapplaatsen kunnen huren en uit eten kunnen gaan - maar zeker is dat niet. We blijven in Westfalen, zodat we zo nodig in korte tijd terug naar huis kunnen reizen. Komt er voor gevaccineerden geen toerismestop, dan fietsen we wellicht verder, naar Nederland.

We hebben ons inmiddels ingesteld op het leven met de pandemie. De AHA+L+L-regels zijn tot vanzelfsprekend dagelijks gedrag geworden en we schikken ons blijmoedig naar de beperkingen. We boffen dat we al zo snel gevaccineerd konden worden en daz we weer op fietsreis kunnen. We bekijken verder van week to week wat er allemaal nog mogelijk is.