Münsterland

Na een jaar thuisverblijf gaan we weer op reis. We zijn van plan om in het Duitse Münsterland over de 100-Schlösser-Route te gaan fietsen. Hoe lang we onderweg zullen, zijn weten we niet. Het is nog een onzekere pandemische tijd, we kunnen snel weer huiswaarts moeten keren of zullen wellicht verder kunnen reizen naar Nederland. De eerste reisdag is gepland. Daarna bekijken we het van dag tot dag.

Notitie van op
Tags:

Logo Münsterland
Foto via Münsterland e.V.

We hebben de paklijst bijna afgevinkt en de bagage staat klaar om aan onze fietsen te hangen. Na ruim een jaar thuis gebleven te zijn vanwege de pandemie en een operatie van Toos, gaan we morgen weer op fietsreis. We hebben sinds een maand een vaccinatiebewijs en zijn inmiddels gewend aan het voorzichtige leven met de pandemie.

Deze reis fietsen we vanuit het Süderbergland, waar we wonen, naar de veel vlakkere Westfälische Bucht. Toos is nog herstellend van een pittige operatie aan haar rechterhand. Om deze hand nog ietwat te ontzien kunnen we in dit relatief vlakke gebied hellingen (schakelen!) en afdalingen (remmen!) vermijden. We blijven in Westfalen, niet ver van huis, om zo nodig na het aanzwellen van de vierde golf van COVID-19-infecties weer vlot huiswaarts te kunnen keren.

De eerste dag fietsen we door rivierdalen naar Arnsberg, waar we een blokhut hebben geboekt. We hebben daar eerder al eens overnacht en dat was goed bevallen. Daarna rijden we nog wat verder langs de Ruhr, tot we over de Haar en door de Hellwegbörden met weinig klimmen naar de Lippe kunnen fietsen.

Vandaar gaan we door het Münsterland fietsen.

We zijn van plan om tegen de klokrichting langs de 100-Schlösser-Route te gaan fietsen. De naam zegt het al: langs deze fietsroute kunnen we, fietsend over rustige wegen en Pättken, onderweg vele prachtige oude gebouwen en mooie stadjes bekijken.

Verder hebben we geen vastomlijnde plannen. Hoe lang we op fietsreis zullen zijn … we weten het niet. Van dag tot dag kijken we waar we zijn en zoeken we op internet waar we kunnen overnachten, bij Vrienden op de Fiets, in een hotel, pension, B&B, jeugdherberg, bungalow of vakantiewoning. Wanneer we zin hebben om ergens meerdere dagen te verblijven, dan doen we dat. We zien wel.

We willen ook nog wel verder fietsen dan een ronde door het Münsterland. Het Münsterland grenst aan Overijssel en Gelderland, dus onderweg kunnen we in die richting afslaan. Door de hoge infectieaantallen heeft de Duitse overheid Nederland eind juli gekenmerkt als 'Corona-Hochinzidenzgebiet', waardoor we veel administratief gedoe zouden hebben om weer terug te keren naar Duitsland. Daarom reizen we nu liever binnen Duitsland. Mochten de infectieaantallen in Nederland weer dalen, waardoor het land geen hoogrisicogebied meer zal zijn, dan zullen we bezien of we tijdens deze reis ook familie en fietsenmaker in Nederland zullen gaan bezoeken.

Je kunt onze reis volgen. Tijdens de fietsreis zet ik dagelijks een kort verslag van de dag-etappe in dit blog.