Nu

Afgelopen december schreven en ontvingen we meer kerstkaarten dan in de decembermaanden van de voorgaande jaren. Vooral de korte omschrijvingen op die kaarten van recente belevenissen en emoties waren prettig leesvoer. Waarom lezen we zulke informatie over het hier en nu van mensen niet vaker op een snel vindbare pagina bij een homepage of blog? Dat zou kunnnen met een nu-pagina.

Notitie van op
Tags:

Boek
"Verhalenbundel over Hier en Nu" (foto van Stephanie Harvey via Unsplash)

De inhoud van een about-pagina over de persoon die op een website schrijft is meestal vrij zakelijk en vol met in het verleden doorlopen opleidingen, gescoorde aanbevelingen en succesvol afgeleverde projecten. Wat de persoon nu beleeft en bezig houdt lees je er niet of nauwelijks. Zou je de persoon ergens ontmoeten en in gesprek komen, dan vraag je niet eerst naar diploma's of een portfolio. Dan praat je over koetjes en kalfjes, over hoe de persoon hier en nu in het leven staat, over actuele gezamenlijke interesses. Op internet kom je daar meestal pas achter wanneer je de persoon langdurig gaat volgen op sociale media of diep in het weblog gaat bladeren.

Toen ik eind december regelmatig kerstkaarten in onze brievenbus aantrof, herinnerde ik mij de kerstbrieven, die een Britse kennis jaarlijks bij zijn kerstkaart meestuurde. In die brief schreef hij zijn persoonlijke beleving van het afgelopen jaar. Ook al lees ik al jaren regelmatig zijn blog, toch gaf zo'n jaarlijkse samenvatting van zijn hier en nu mij een beter begrip van zijn teksten in zijn blog. Bovendien was het ook een aanleiding om weer eens contact met hem te leggen. Zo'n jaarlijkse openbare brief vond ik een goede aanvulling op zijn homepage en blog.

Een andere, maar soortgelijke aanpak bij het schrijven van informatie over jezelf bij een homepage of blog zag ik bij Derek Sivers, ook een van de bloggers wiens berichten ik in mijn feedreader volg. Hij schrijft op een aparte pagina een samenvatting van wat hij nu doet. Deze pagina houdt hij voortdurend actueel en hij vermeldt de datum van de laatste update. Hij geeft uitleg over deze aanpak op het domein nownownow.com. Ik vind het een goed idee, zo'n now-pagina! Derek schreef naast zijn now-pagina ook nog een lange about-pagina waarvoor hij je vraagt tien minuten tijd en aandacht te geven. Die twee pagina's tezamen lijkt mij dan weer te veel van het goede.

Bij het schrijven van de about-pagina over mijzelf op deze website dacht ik weer aan het idee van Derek. Ik heb er een variatie op bedacht: ik schrijf bovenin mijn /about de informatie over mijn hier en nu. Deze informatie houdt ik actueel, onder vermelding van de datum van de laatste versie. Oudere versies bewaar ik op mijn computer in mijn eigen notitie-archief. Onder deze tekst staat, in de vorm van een tijdlijn, een veel korter overzicht van mijn voltooid verleden tijd. Wat mij betreft niet meer interessant, maar dit soort informatie is nu eenmaal wat men gewend is op zo'n about-pagina te lezen.

Zo heb ik dus het idee van de kerstbrief en van de nu-pagina in een mix met de gebruikelijke meer zakelijke informatie op een about-pagina toegepast. Mijn notities (mijn blog) ga ik ook vaker dan voorheen een meer persoonlijk tintje geven. Ik heb al een tag hiervoor bedacht: #dagboek.