Proficiat Wikipedia

Wie herinnert zich een encyclopedieverkoper aan de deur te hebben gehad? Wie weet nog hoe de grote encyclopedie├źn van uitgevers als Brittannica, Winkler Prins of Brockhaus eruitzien? Ze bestaan allemaal niet meer. Een encyclopedie heet nu Wikipedia. Vandaag is het twintig jaar geleden dat Wikipedia online werd gezet. Dat is een felicitatie waard!

Notitie van op
Tags:

Verjaardagstaart voor Wikipedia
Verjaardagstaart (foto van JElders via Wikimedia Commons)

Encyclopedieverkoper - het is een van de door internet verdwenen beroepen. Voor mijn laatste verhuizing heb niet alleen mijn LP's, cassettebandjes, CD's, DVD's en boeken weggegeven. Ik had ook de pocket-encyclopedie, die ik ooit als tiener van begin tot eind had gelezen, niet meer in de verhuisdoos gepakt. Alles wat ik wil horen, lezen en zien, vind ik op internet.

Op internet staat ook Wikipedia. Vandaag twintig jaar geleden was de dag waarop een klein groepje mensen gewoon begonnen zijn een website te vullen onder het motto: "Stel je een wereld voor waarin elke persoon vrije toegang heeft tot alle kennis. Dat is waar wij aan werken!"

Inmiddels is Wikipedia uitgebreider dan alle vroegere papieren encyclopedi├źn bij elkaar. Geen huis is groot genoeg om Wikipedia op papier af te drukken en in boekenkasten zetten. Dat is ook niet nodig. Ik lees in mijn encyclopedie Wikipedia meermaals per dag met de app V for Wikipedia op mijn telefoon of tablet. Veel handiger!

Deze week werd ik vrolijk tijdens het lezen van de jubileumpagina (nl / de) van de Wikimedia Foundation. Jaarlijks doneer ik aan Wikipedia, want ik wil graag dat 'ie blijft. Ik ben ooit voorzichtig begonnen mee te helpen als wikipediaan. Vandaag nam ik me voor daar weer meer werk van te gaan maken.

Proficat Wikipedia!