Schaakmarathon

Ooit liep ik mijn eerste marathon. Voor ik dat kon, had ik eerst jarenlang regelmatig veel uren en kilometers met plezier hardgelopen. De afgelopen maanden online schaken op Chess.com voelden als die marathontraining. Om mijn spelvaardigheid te verbeteren ben ik regelmatig gaan schaken, inmiddels veel plezierige uren met tientallen partijen en honderden puzzels. Want wie beter wil schaken, kan maar beter veel schaken.

Notitie van op
Tags:

Chess.com Awards
Twee van de mij in Chess.com toebedeelde medailles ('Awards')

Ooit rende ik regelmatig een marathon. Ik moest weer denken aan die tijd, toen ineens de prijs 'Chess Marathon' in mijn rijtje Awards op Chess.com verscheen. Destijds jogde ik af en toe een korte ronde, toen ik bedacht dat ik een marathon wilde lopen. Ik had wat boeken van succesvolle atleten gelezen en trainingsschema's verzameld. Dat was leuk tijdverdrijf, maar al die mooie theorie kwam er samengevat op neer dat je moet trainen wat je tijdens een marathon doet. Ik legde de theorie terzijde en ging regelmatig en rustig aan vele uren hardlopen. Jaren later liep ik mijn eerste marathon.

Zo ongeveer verging het mij ook bij het schaken op Chess.com. Ik was, na vele jaren slechts af en toe een potje schaak te hebben gespeeld, in het voorjaar een herintreder op het schaakbord, met slechts weinig spelinzicht. Ik heb het doel tegelijk plezier te beleven aan schaken en mijn schaakvaardigheden te verbeteren. Ik speelde aanvankelijk weinig partijen schaak en nam veel meer tijd om lesprogramma's op Chess.com te volgen, over schaaktermen te lezen, openingen te bestuderen, schaaknieuws in mijn feedreader te verzamelen en boeken op mijn leesplank in Forward Chess te zetten. Dat was leuk tijdverdrijf, maar het voelde als inspannend studeren en niet als prettig en als vanzelf beter schaken. Ik minderde daarom de tijd die ik aan louter schaaktheorie gaf en ging regelmatiger en vele uren online schaken.

Ik speel nu dagelijks schaak met andere schakers op Chess.com. Om de tijd te kunnen nemen voor mijn schaakzetten speel ik Daily Chess, een onlinevariant van correspondentieschaak. Daarbij heb je een of meer dagen de tijd om een zet te doen. Je kunt vaker zetten, als op dat moment de medespeler dat ook wil, maar dat hoeft niet. Ik ben aan toernooien deel gaan nemen, waarin ik met meerdere spelers tegelijk kan schaken. Meestal speelde ik tegen sterkere spelers met gemiddeld rond de 100 ratingpunten hoger dan mijn rating. Ik verloor dan ook ongeveer de helft van mijn inmiddels bijna honderd schaakpartijen op Chess.com. Tijdens de nabeschouwing en analyse van gespeelde partijen en de overzichtelijke 'Insight' van al mijn partijen, heb ik veel kunnen leren van mijn honderden fouten en tientallen blunders.

Ik ben op Chess.com ook dagelijks gaan puzzelen. Ik speel de Rated Puzzles, waarbij je allerlei spelsituaties krijgt voorgeschoteld, zonder opdracht. Je moet dan doordenken welk voordeel je in die opstelling kunt behalen met een of meer 'beste zetten'. Wanneer ik offline was, puzzelde ik in de app Chess Tactics Pro. Door die vele puzzels is mijn spelinzicht verbeterd, doordat ik vaker bepaalde patronen op het bord herken.

Ik ben inmiddels een Begonnen Beginner. Mijn rating bij Daily Chess op Chess.com is met 500 punten gestegen, gerekend vanaf rond de 750 in maart. Dit is gelukt door veel te schaken en dagelijks schaakpuzzels op te lossen, zonder angst om te verliezen of fouten te maken. Mijn rating in Daily Chess is gestabiliseerd op rond de 1250 ratingpunten. De volgende stap zal lastiger zijn: verbeteren tot het spelniveau van Beginnend Clubspeler. Ik wil komend jaar een rating van 1400 op Chess.com bereiken en clubspeler worden bij een van de lokale schaakverenigingen hier in het Duitse Sauerland. Dezer weken bedenk ik wat ik anders of beter kan doen om dit volgende doel te bereiken. Ik lees daarover drie boeken (een, twee en drie) van de schaaktrainers Dan Heisman en Davorin Kuljasevic. Daarna maak ik een trainingsplan, waarover ik in dit blog een notitie zal schrijven.