Schaken

Als pandemiehuismus neem ik weer de tijd voor mijn aloude schaakhobby, op mijn telefoon, tablet en sinds kort online op internet. Ik ben zelfs weer clubschaker geworden. De leden van mijn schaakclub treffen elkaar niet aan tafels met schaakborden, maar communiceren simpelweg met e-mail.

Notitie van op
Tags:

schaakbord
Foto van Jani Kaasinen via Unsplash

In mijn tienerjaren heb ik leren schaken. We hadden toen niet alleen schoolmelk en schoolzwemmen, maar je kon ook schoolschaken. Ik speelde met plezier in de toornooien met andere schakende scholieren. Van een schaakclub ben ik op later leeftijd nooit lid geworden, want ik vond sportclubs leuker. Incidenteel speelde ik nog wel eens een potje schaak, maar ik had maar weinig schakers in mijn kennissenkring.

Ongeveer dertig jaar later kreeg ik een e-mailadres. Het waren de beginjaren van internet, waarop je via e-mailclubs contact kon leggen met mensen met gelijke interesses. Er kwam schaaksoftware en een partijendatabase beschikbaar voor mijn PC met Windows 3. Ik ging weer af en toe schaken en werd lid van de IECG, de International Email Chess Group. Ik leerde Portable Game Notation en gebruikte e-mail om daarmee schaakzetten uit te wisselen en in het Engels te communiceren met andere clubleden, verspreid over de hele wereld.

Na enkele jaren zakte de interessse in schaken weer wat weg. Op mijn iPhone en iPad speelde ik nog wel af en toe schaak met de schaakengine in de app tChess Pro. Afgelopen jaar ben ik dat weer vaker gaan doen, nu ik relatief veel thuis was door de beperkingen buitenshuis vanwege de pandemie. Ik ging lezen in digitale schaakboeken en keek geboeid naar de Netflixserie The Queen's Gambit. Ik wilde ook wel weer via internet met andere personen schaak gaan spelen en verkende de schaakwebsites Chess, Chessbase en Lichess. Alle drie bieden een prima online schaakbeleving en elk heeft specifieke voordelen en nadelen. Ik bleef twijfelen: waar wil ik meer tijd en aandacht aan schaken gaan geven?

Vorige week hakte een goede kennis de knoop voor mij door. We hadden jaren geleden met e-mail geschaakt. Hij had zich onlangs aangemeld bij Chess en vroeg of ik zin had daar met hem schaak te spelen. Dat leek mij leuk! Je kunt mij daar nu dus aantreffen en uitnodigen voor een potje onlineschaak.

Op Chess spelen vele clubs hun online toernooien. Mijn oog viel daartussen op een e-mailschaakclub, die verrassend veel lijkt op mijn vroegere en inmiddels opgeheven club IECG. Die club heet de International E-mail Chess Club (IECC) en bleek een website te hebben, die niet zou misstaan in een internetmuseum, maar voldoende gebruikersgemak biedt. Ik heb me als lid aangemeld, de clubhandleiding gelezen en kan nu weer via e-mail, maar ook online via Chess met clubgenoten schaken. Behalve een sentimentele reden, om weer lid te zijn van een club die zijn wortels nog duidelijk heeft in de oertijd van het internet en volledig draait op vrijwilligers en e-mail, vind ik het ook prettig dat de leden gewoon met eigen naam schaken en met elkaar aan het schaakbord worden gezet op basis van vergelijkbare en na elke schaakpartij aangepaste speelsterkte.

Ik zal waarschijnlijk vaker over schaken notities op deze website gaan schrijven. Ik heb maar alvast de term schaken toegevoegd aan de lijst met tags.