Sociaal bloggen

Het is gebruikelijk om op een homepage en in een weblog in het menu of in de footer een rijtje pictogrammen te zien van de met de website verbonden social media. Op deze website vind je geen afbeeldingen van als facebook, twitter of instagram herkenbare hyperlinks. Toch heb ik mijn weblog verbonden met meerdere sociale media. Welke zijn dat en waarom heb ik die keuze gemaakt?

Notitie van op
Tags:

Raster met pictogrammen van Pinboard, Strava en RSS

Goede voornemens heb ik niet alleen rond de jaarwisseling, maar het gehele jaar door, elke ochtend opnieuw. Bij het aanbreken van een nieuw jaar krijg ik meestal wel goede zin om eens mijn activiteiten op internet te heroverwegen. Ik bekijk welke online accounts ik allemaal heb verzameld en welke apps er allemaal op mijn iPhone en iPad staan. Welke gebruik ik nog regelmatig? Welke geven mij inmiddels minder of geen plezier meer? Wat kan met een andere, nieuwere app wellicht handiger gedaan worden? Op grond van dergelijke overwegingen was ik al eens gestopt met sociale media, waarmee ik voorheen veel informatie deelde en communiceerde.

Zo heb ik vanaf het prille begin jarenlang gebruik gemaakt van inmiddels gangbare sociale media als twitter, google+, flickr, tumblr, flipboard, facebook en instagram. Door de toenemende advertentiespam in mijn tijdlijn en het getrol in de reacties onder posts vond ik het gebruik van die sociale media niet leuk meer. Ik bekijk nog wel de berichten van mij bekende of interessante mensen die nog via die sociale media communiceren, maar dat doe ik door die accounts te volgen in mijn feedreader. Ik maak alleen nog intensief gebruik van WhatsApp. Ik kijk fronsend naar de plannen van eigenaar facebook om ook daar reclame te gaan spammen en voor commercieel gebruik gebruikersgegevens te verzamelen, maar de kwa privacy betere chatsoftware zoals Signal en Threema zijn voor mij geen alternatief. Gewoon om een praktische reden: vrijwel al mijn familie, buren en bekenden communiceren met WhatsApp en van hen gebruikt nog bijna niemand die nieuwere en betere chatapps.

Er zijn bij zo'n periodieke bezinning op mijn internetactiviteiten natuurlijk ook sociale media waar ik meer aandacht aan wil besteden. Deze website oskvr.info geef ik meer aandacht. Aan mijn blog gekoppelde sociale media zal ik vanzelf ook actueel willen houden, om over en weer naar blog en media te kunnen verwijzen. Drie van de sociale media waarop ik publiceer heb ik direct aan mijn blog gekoppeld door deze op de pagina /about onder de kop Volgen te linken:

Ik ben daarnaast ook nog actief met andere sociale media, die ik niet link op deze website. Ik zal de daar door mij gedeelde of opgezochte informatie af en toe linken in notities. Daarom noem ik die media in deze notitie: