Vijf fietsroutes naar het Sauerland

Een van onze Nederlandse buren in Schmallenberg is redacteur van het Nederlandstalige toerismemagazine 'Sauerland Totaal' (ook dagelijks op facebook). Hij kent mijn enthousiaste verhalen over onze rondreizen op de fiets naar Nederland en België en vroeg mij te beschrijven wat de beste fietsroutes zijn voor fietstoeristen die op hun fiets vanuit Nederland of Vlaanderen naar het Sauerland willen reizen om daar vakantie te vieren.

Notitie van op
Tags:

Fietsborden van NRW
De fietsborden in de Duitse deelstaat NRW

Het Sauerland is een fietsland. In de mooie natuur, over de bergen, door de rivierdalen en langs de stuwmeren ligt een uitgebreid netwerk van fietsroutes en fietsknooppunten. Bij de vele hotels, pensions en vakantiewoningen kun je fietsen overdekt stallen. In het voorjaar en de zomer is het Sauerland bij uitstek een gebied voor een fietsvakantie.


Voor een fietsvakantie in het Sauerland vind je informatie over fietsroutes en fietsknooppunten bij:


Vanuit Nederland en Vlaanderen is het Sauerland over meerdere fietsroutes prima bereikbaar. Een fietsvakantie naar het Sauerland kan al vanaf de huisdeur beginnen.

Ik schets hieronder vijf mooie mooie en goed bewegwijzerde fietsroutes vanuit Nederland of Vlaanderen naar het Sauerland. Bij elke schets heb ik de logo's, tevens fietsbordjes, van de achtereenvolgende fietspaden op een rijtje gezet. Meteen daarachter staat een link naar een website met handige informatie, zoals routekaartjes, gpx-bestanden, slaapplekken en bezienswaardigheden langs het fietspad. Onder de vijf routeomschrijvingen staat een kaart van Noordrijn-Westfalen, de Duitse deelstaat waar alle routes doorheen voeren. Daarop zul je de in de omschrijving genoemde steden en rivieren herkennen.

De kaart toont ook mooi hoe je al fietsend richting het Sauerland steeds meer en hogere bergen zult gaan zien. Desondanks kun je over de vijf geschetste routes vlot doorfietsen, want ze voeren je over vlak gebied, door rivierdalen of over voormalige, relatief vlakke spoorwegen. In het Sauerland ligt het Rothaargebergte, met de hoogste bergen van Noordrijn-Westfalen. Steile cols beklimmen kun je tijdens je verblijf in het Sauerland nog naar hartelust gaan doen!

Langs Europese fietswegen naar Hermann

Fiets vanuit Noord-Oost Nederland naar Groenlo in Gelderland. Even verderop begint in Zwilbroek aan de Duitse grens de D-Route 3 (Europaroute), een van de Duitse langeafstandfietsroutes. Deze route loopt gelijkop met de Europaradweg R1 en de Europese fietsroute Eurovelo 2. De routebordjes van (een van deze) routes volgend, fiets je door het Münsterland tot het reusachtige Hermannsdenkmal in Detmold. Volg vanaf hier de Römer-Lippe-Route tot Paderborn en vanaf daar de Alme-Radweg, die je langs de rivier de Alme naar de Sauerlandse stad Brilon voert.

Informatie:

In het spoor van de Romeinen

Fiets vanuit Midden-Nederland over themaroutes die je langs musea, nagebouwde forten en kunstwerken over het Romeinse verleden, langs de rivieren Rijn en Lippe voeren. Vanuit Katwijk gaat de Romeinse Limesroute naar Nijmegen. Rij vanaf daar over de Via Romana tot Xanten aan de Rijn. Vanaf hier rij je over de Römer-Lippe-Route tot Paderborn en vanaf daar over de Alme-Radweg naar de Sauerlandse stad Brilon.

Informatie:

Stroomopwaarts richting bron

Fiets vanuit Midden-Nederland langs de Rijn tot de Duitse grens bij Lobith. Volg vanaf hier het Duitse deel van de Europese Rijnfietsroute (Eurovelo 15) tot het Rheinorange-standbeeld in Duisburg, naast de monding van de rivier de Ruhr in de Rijn. Je kunt vanaf daar over de RuhrtalRadweg stroomopwaarts langs deze rivier fietsen tot aan de bron van de Ruhr in de Sauerlandse stad Winterberg. Onderweg op deze fietsroute kun je ook al eerder richting andere gemeentes in het Sauerland fietsen: vanaf Hagen langs de rivier de Lenne over de Lenneroute of vanaf Wennemes over de SauerlandRadring.

Informatie:

Langs Napoleons kanaal en over oude spoorwegen

Fiets vanuit Midden-Nederland langs de Fietsallee naar de Rijn bij Neuss. Deze themaroute langs een in opdracht van Napoleon aangelegd kanaal is geheel met groene bordjes en strepen langs het fietspad gemarkeerd. De fietsroute begint in Nederweert en passeert bij Venlo de Duitse grens. Rij vanaf Neuss over de Rijnfietsroute naar Leverkusen. Vanaf daar kun je door het Bergisches Land naar het Sauerland fietsen. Ook al rij je daar al door de bergen, fiets je vrij vlot over de tot fietspad geasfalteerde voormalige spoorlijnen, die in de bergen uitgehakt zijn en je zelfs door treintunnels voeren. Fiets vanaf Leverkusen over de Panorama-Radweg Balkantrasse tot Wemelskirchen, waar je afslaat naar de Bergischer Panorama-Radweg. Fiets deze route tot het eind, de Biggesee bij Olpe. Vanaf daar kun je over de Ruhr-Sieg-Radweg verder het Sauerland in rijden.

Informatie:

Oostwaarts vanaf het Drielandenpunt

Fiets vanuit Zuid-Nederland of Vlaanderen naar het Drielandenpunt bij Vaals. Even verderop ligt Aken, waar de D-Route 4 (Mittelland-Route), een van de Duitse langeafstandfietsroutes, begint. Deze fietsroute voert je door de Eifel tot aan de Rijn bij Bonn en vanaf daar verder oostwaarts door het dal van de rivier de Sieg. In Kirchen sla je af richting Sauerland door vanaf daar verder te fietsen over de Ruhr-Sieg-Radweg.

Een variant op deze route begint noordelijker, vanaf de Maas bij Roermond. Vanaf de monding in de Maas fiets je langs de rivier de Roer (in het Duits: Rur, zonder 'h') over de RurUfer-Radweg. Volg deze fietsroute tot nabij Nideggen, vanwaar je verder kan fietsen over de D-Route 4 (Mittelland-Route).

Informatie:

Heb je na je fietsvakantie in het Sauerland geen tijd om ook weer terug te fietsen, dan kun je met de fietsen in de trein in een halve dag weer terug naar Nederland reizen. Neem een regionale trein door het Ruhrdal of door het Lennedal tot station Hagen. Daar kun je overstappen op de Maas-Wupper-Express, die je zonder verdere overstap naar station Venlo brengt.

Landkaart van Noordrijn-Westfalen
Noordrijn-Westfalen — het Sauerland ligt oostelijk, rond het Rothaargebirge

Fietskaarten

Een overzicht van alle fietsroutes, fietsknooppunten en een beschrijving van de fietsbewegwijzering in Noordrijn-Westfalen staat in de:

Je kunt op deze website ook een gratis app en GPX-routebestanden van fietsroutes in deze Duitse deelstaat downloaden.

De Duitse fietsersbond ADFC maakt goede fietskaarten van Duitse regio's. Je kunt papieren kaarten kopen, maar er is ook een app waarmee je de fietskaarten digitaal op je telefoon kunt meenemen. Handig is dat in deze app en bij de papieren kaarten de GPX-routebestanden van alle fietsroutes op de kaart worden meegeleverd.

In de Nederlandse app Topo GPS kun je de topografische kaart van Duitsland laden en daarop Duitse langeafstandfietsroutes en fietsknooppunten projecteren. Je kunt in deze app ook de GPX-routebestanden van fietsroutes laden en die onderweg offline op deze detailkaart bekijken.